Kıvanç Özdal
Radikal, 26 Ağustos 2003.
Gökalp Baykal, artık Bob Dylan’a dair her şeyi anlattığına inanıyor. Sırada yeni müzik adamları hakkında yeni kitaplar varmış. Beş müzik albümü olan Gökalp Baykal, yazar olarak kafayı Bob Dylan’a takmış durumda. Baykal İlk iki kitabının baskıları tükenince genişletilmiş biçimde yeni bir Dylan kitabı daha yazdı.
‘Bob Dylan’, ‘Bir Şarkı Irmağı: Bob Dylan’ ve ‘Bob Dylan Sonsuza Dek Genç’ten sonra yazdığınız üçüncü Bob Dylan kitabı. Neden bir üçüncü kitap?
İlk kitap 1985 yılında çıktı. Bu kitap Bob Dylan’ın yaşamı ve eserlerinin 1985 yılına kadar olanlarını kapsıyordu. İkinci kitap ise birincisinin tamamlayıcısıydı ve 1990 yılında çıktı. Yeni kitabım ise şu an piyasada bulunmayan diğer iki kitabın bilgilerini içeriyor. Hem de 90 yılından sonra Bob Dylan’ın yaptığı yeni eserleri ve çeşitli yorumları kapsıyor.
Bob Dylan dışında başka bir müzisyene dair kitabınız bulunmuyor. Neden ille de Bob Dylan?
Araştırmanın tamamlanması açısından bu üçüncü kitap gerekliydi. Yoksa ortaya çıkan kitap doyurucu bir araştırma olmazdı. Bundan sonra başka müzisyenler hakkında da kitaplar yazmak gibi bir düşüncem var.
‘Bob Dylan hayranı değilim’ yazmışsınız kitabın önsözünde; ancak devamında ‘Dylan benim en önemli rock ikonum’ diyorsunuz bu bir çelişki yaratmıyor mu?
Tabii bu tür çelişkiler bazen olabiliyor. Kitabı hazırlarken yeri geldiğinde onu eleştirmekten kaçınmadım; bir ‘fun’ı olsaydım o kadar eleştirel yaklaşmazdım. Rock ikonu derken genelin düşüncesini yansıtmaya çalıştım.
Bir ‘rock ikonu’ olarak Bob Dylan müzisyen Gökalp Baykal için ne ifade ediyor?
Bu anlamda Bob Dylan benim için çok iyi besteler yapan çok çok iyi bir müzisyen. Akustik gitarı güzel çalan, zaman zaman iyi şarkı söyleyen iyi bir müzisyen. Yaptığı şarkılarının içinde hem iyi sözler hem de iyi besteler var. Bunun dışında sırf şiir olarak kaleme aldığı dikkate değer metinler de var aslında, ama o, önce bir müzisyen. İlk müziğe başladığımda ister istemez onun müziğinden etkilenmiştim. Yine de şimdi düşününce ilk dönemlerde Neil Young’dan daha çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Neil Young, Paul Simon, Leonard Cohen ve Bob Dylan benim için önemli isimlerdir.
Bob Dylan’ın muhalif yanı hep önde olmuştur. Ama sonunda Papa’ya gitar çaldığı bir noktaya geldi. Buna ne diyorsunuz?
Muhalif yanı zaman içinde bir miktar törpülenmiş olabilir. Diğer yandan şarkılarında hâlâ farklı konularda muhalif şeyler söyleyebiliyor. Bunlar tabii 60′lı yıllarda söylediklerinden çok farklı. Artık söylediği farklı şeyler insan yaşamı, ilişkileri ve aşk gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor. 40 senelik kariyer çok uzun bir süre aslında, eninde sonunda pop müzikle uğraşan bir kişinin sözlerinde zaman içinde değişiklik olması normal. Kariyerine başladığında torun durumundaydı, şimdi kendisi torun sahibi.
Kitaplarınızın dışında Roll dergisinde müzik yazıları yazıyorsunuz. Müzisyenlikle, müzik yazarlığının bir etkileşimi var mı?
Müzik yazarlığım ufkumu genişletiyor. Yazılarla uğraşmak hiç ulaşmayacağım kaynakları incelememi sağlıyor. Müzisyenliğimin, yazılarıma etkisi ise, yazdığım konuları daha iyi değerlendirebilme olanağı sağlaması. Albümün genel havasının dışında teknik konulara da yönelebiliyorum.
Yazdığınız üç kitabın ardından müzik kitaplarına karşı olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Müzik kitaplarına karşı ilginin zayıf olduğunu düşünüyorum. Daha önceki iki kitabımın baskıları tükendi ve bir daha yeni baskıları yapılmadı. Eğer yapılmış olsaydı, bu üçüncü kitabımda yalnızca 1990′dan sonraki bilgiler yer alacaktı. Ancak eski kitaplarım bulunmadığından diğerlerinde yer alan bilgileri de harmanlayarak bu kitaba koydum.
Bob Dylan, Gökalp Baykal, Everest Yayınları, 504 sayfa, 17 milyon 500 bin lira